Ljuba Tadić čitao najlepše stihove čačanskih pesnika na zatvaranju izložbe „Utočište reči, pribežište smisla” 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Ljuba Tadić čitao najlepše stihove čačanskih pesnika na zatvaranju izložbe „Utočište reči, pribežište smisla”
Trenutno na sajtu: 299       |       Podeli:
20.04.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Večeras je u unutrašnjem dvorištu Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis”



zatvorena izložba „Utočište reči, pribežište smisla" u okviru obeležavanja 175 godina bibliotečke tradicije u Čačku.

 
FOTO: GZS
 
U programu je učestvovao autor izložbe dr Bogdan Trifunović i dramski umetnik Ljubivoje Tadić koji je govorio stihove Vladislava Petkovića Disa, Branislava Petrovića i Branka V. Radičevića koji su svojim stihovima proslavili domovinu, ali i svoj rodni grad. 
 
 
FOTO: GZS
 
Na samom početku večerašnjeg programa Ljuba Tadić govorio je stihove jednog od sigurno najlepših i najemotivnijih dela naše književnosti Diskovu pesmu "Možda spava", a nakon toga priču o nastanku bibliotekarstva u Čačku, pa sve do toga kakvo je ono danas čuli smo od dr Bogdana Trifunovića, direktora Gradske biblioteke.
 
 dr Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke,  FOTO: GZS
 
"Ova izložba pokušava da sumira 175 godina bibliotekarske tradicije u Čačku, od 1848. godine kada je u našem gradu osnovano Društvo za čitanje Slaveno-serbskih novine, pa sve do dan danas, a u planu je i objavljivanje i Monografije Gradske biblioteke koja će govoriti o istorijatu i razvoju ove ustanove. 
Ono što je zanimljivo 1941. godine u Čačku je postojala jedina funkcionalna biblioteka na teritoriji Užičke Republike i nalazila se u zgradi nekadašnje gradske kasine, tada je kao bibliotekarka radila Olga Perić, ali vrlo brzo padom Užičke Republike završena je i ta faza srpskog bibliotekarstva. Od 1974. godine ova ustanova bila je privremeno smeštena u Domu kulture i tako je bilo do 2019. godine, dok konačno nismo dobili svoj prostor. Ova ustanova najznačajnija je ustanova kulture u gradu na Moravi, a na ovih 16 panoa izdvojeno je nekih 30 godina ove ustanove koje su bile najznačajnije.
Već od sutra ova izložba biće preseljena na Gradski trg ispred ulaza u Kulturni centar, a dogovoreno je i nekoliko gostovanja izložbe u drugim gradovima Srbije", rekao je dr Bogdan Trifunović direktor Gradske biblioteke "Vladislav Petković Dis".
 
 
 
GZS
 
 



PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


gradska biblioteka cacak izlozba ljuba tadic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.446.044 посета
Тренутно на сајту: 299 посетилац(a)